Viscerale Manipulaties

Viscerale (orgaan) manipulaties bestaan uit gerichte manuele technieken, die het herstel van een normale, gezonde beweeglijkheid van het bindweefsel (de fascien) rondom inwendige organen ondersteunen. Dit zorgt voor een aanpassing en verbetering van de structuur en functie van de inwendige organen en orgaansystemen, zodat het lichaam zijn natuurlijke gezondheid kan behouden of verbeteren.


Bewegen van organen

Tijdens activiteiten zoals wandelen en bukken, moeten het bindweefsel rondom de inwendige organen ten opzichte van elkaar en hun omgeving binnen het bewegingsapparaat (botten, spieren, gewrichten, zenuwen, e.d.) kunnen bewegen en glijden. Deze relatie blijft stabiel, ondanks het feit dat het lichaam een eindeloze variatie aan bewegingen doormaakt. Echter, als een orgaan niet optimaal kan bewegen, ten gevolge van infecties, ontstekingen, verklevingen, abnormale spanning of verplaatsing, dan zal het andere organen en lichaamsstructuren ongunstig beïnvloeden. Deze disbalans zal in eerste instantie beperkingen en chronische irritatie in het bewegingsapparaat creëren. Op langere termijn kunnen er ook klachten ontstaan van de organen zelf, zoals obstipatie, maagzuur e.d..

Uitstralende pijn

Het orgaan systeem is neurologisch en mechanisch sterk verbonden met het gehele bewegingsapparaat. Deze verbindingen geven deels een verklaring voor het fenomeen ‘uitstralende pijn’ of ‘refered pain’; pijn op een andere plek dan de aandoening. Een goed voorbeeld hiervan is het hart. Hartklachten kunnen gepaard gaan met uitstralende pijn in de linker arm, midden op de borst, tussen de schouderbladen, rond het schoudergewricht, in de nek en in het gezicht. Een beperking rondom het bindweefsel van de lever of galblaas kan bijvoorbeeld leiden tot rechterschouderklachten.

Principes van Viscerale Manipulaties

Viscerale Manipulaties komen voort uit het werk en onderzoek van Jean-Pierre Barral , een vooraanstaand osteopaat, en zijn gebaseerd op twee principes:

  • Alle organen, botstructuren, spieren en het zenuwsysteem zijn omgeven en onderling verbonden door fascien (bindweefsel).
  • Elk inwendig orgaan beweegt binnen deze fascien om een eigen fysiologische as.

Behandeling

De behandeling van de organen is binnen de praktijk verweven met de manueel therapeutische behandeling, waardoor er nog specifieker en holistischer gewerkt kan worden. Ook deze technieken zijn heel mild.

praktijk